Chłodnie i mroźnie co o nich wiemy?

Przemysł spożywczy ma jedną, bardzo ważną zaletę. Cechuje się stabilnością i ze względu na stały popyt, może się nieustannie rozwijać. Dzięki temu, rozwija się również sama technologia przechowywania artykułów spożywczych. Widać to na przykładzie funkcjonujących w tej branży mroźni i chłodni.
Najczęściej tego typu magazyny buduje się w oparciu o lekką konstrukcję stalową. Główny szkielet  konstrukcja nośna, wykonana jest w systemie kratownic lub blachownic stalowych zabezpieczonych przez malowanie farbami antykorozyjnymi. Podczas malowania należy bezwzględnie wziąć pod uwagę przeznaczenie hali na magazynowanie produktów spożywczych. Farby takie  nie mogą bowiem oddziaływać szkodliwie na asortyment. Często konstrukcja pokryta jest również farbami ogniochronnymi, ze względu na występujące wewnątrz hali zagrożenie ogniowe.
W zależności od przeznaczenia chłodni, utrzymywana jest w niej temperatura w okolicach 0 st. C, zakresy temperatur mogą się jednak między sobą różnić.
- Dla niezamrożonych owoców, warzyw i produktów spożywczych jest to z reguły od 0 do 4 st. C.
- Do przechowywania produktów głęboko mrożonych na dłuższe okresy, wymagana jest temperatura poniżej 0 st. C, najczęściej aż -25 st. C.
Dla produktów spożywczych taki mikroklimat gwarantują nam mroźnie. Ze względu na różnice temperatur w mroźni i chłodni, pomieszczenia te różnią się między sobą grubością izolacji ścian, sufitu oraz posadzki. W mroźniach, w odróżnieniu od chłodni, należy dodatkowo stosować specjalistyczne drzwi i bramy z podgrzewanymi ościeżnicami, które zapobiegają problemom z dostępem do komór.
Przykładowo jeden z naszych klientów firma Woga z Wolsztyna posiada magazyn ładunków o kontrolowanej temperaturze o powierzchni 3000 mkw w tym 500 mkw mroźni, w którym można składować towary w zakresie temperatur od –25 do +25 stopni Celsjusza.
Drugi z naszych klientów firma ET Euroterminal z Woli Rakowej posiada natomiast magazyn chłodnię o powierzchni 1500 mkw.
Budowa magazynu chłodni obejmuje nie tylko zakres konstrukcyjny. Jej głównym elementem jest bowiem system instalacji chłodzenia i wentylacji. Istnieje wiele rodzajów systemów chłodzących, ale najpopularniejszym dla niedużych chłodni składowych są tzw. monobloki. Takie urządzenia zawierają sprężarki, parowniki i skraplacze w jednej obudowie. W przypadku dużych obiektów stosuje się natomiast układ zewnętrznych sprężarek ze skraplaczami, które połączone są systemem rurociągu z parownikami. Każdy parownik wyposażony jest w wentylator umożliwiający obieg powietrza w chłodni. Dodatkowo w jej wnętrzu zamontowany jest system służący do regulowania temperatury za pomocą panelu sterowania i czujników, montowanych w różnych miejscach w komorze chłodniczej.
Podczas projektowania i budowy chłodni należy wziąć pod uwagę wiele zagadnień i rozwiązań niespotykanych w tradycyjnych magazynach. Dlatego tak ważne jest, aby powierzyć to zadanie firmie, która kompleksowo zaprojektuje i wykona taki obiekt, bazując na doświadczeniu zatrudnianych pracowników.